el-GRen-US
Language
Search
× Search
image

Το Εργαστήρι - Λίλιαν Βουδούρη

 

Το Εργαστήρι - Λίλιαν Βουδούρη

Το Κέντρο Παροχής Υπηρεσιών σε Α.με.Α. «Το Εργαστήρι - Λίλιαν Βουδούρη» παρέχει τις υπηρεσίες του σε 100 περίπου ενήλικα άτομα με νοητική αναπηρία τα τελευταία 40 χρόνια

Το Κέντρο λειτουργεί καθημερινά από τις 08. 00 έως τις 16.00 στην περιοχή των Άνω Λιοσίων ως χώρος κατάρτισης και επαγγελματικής εκπαίδευσης. 

Παράλληλα, με τις ποικίλες δράσεις του προωθεί την κοινωνική ενσωμάτωση, παρέχει ειδικές επαγγελματικές γνώσεις, αναπτύσσει δεξιότητες καθημερινής ζωής των ωφελούμενων  και τους προετοιμάζει για ένα μέλλον με όσο το δυνατόν περισσότερη αυτονομία.


image
image


Επαγγελματική Κατάρτιση

Οι ωφελούμενοι συμμετέχουν σε προγράμματα κατάρτισης τα οποία στοχεύουν στην ωρίμανσή τους σε ότι αφορά τις γενικές εργασιακές δεξιότητες όπως συνέπεια, σταθερότητα, συνεργασία στους εργασιακούς χώρους κ.α. ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν σε μια πιθανή ένταξή τους σε θέση εργασίας και σε ειδικές εργασιακές δεξιότητες ανάλογα με το αντικείμενο της κατάρτισης.

Παράλληλα παρακολουθούν συνοδευτικά προγράμματα τα οποία βοηθούν στην ανάπτυξη ψυχοκοινωνικών δεξιοτήτων, δεξιοτήτων αυτοφροντίδας ώστε να κατακτήσουν λειτουργικά επίπεδα αυτονομίας και να μπορούν να ανταποκριθούν καλύτερα στις κοινωνικές τους σχέσεις είτε αυτές είναι εργασιακές είτε ευρύτερα κοινωνικές.

Επίσης υλοποιούνται επιδοτούμενα προγράμματα επαγγελματικής προκατάρτισης και κατάρτισης που απευθύνονται σε άτομα άνω των 17 ετών από όλο το Λεκανοπέδιο της Αττικής. Η υλοποίηση των προγραμμάτων κατάρτισης χρηματοδοτείται μέσα από πρωτοβουλίες και προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από τους αρμόδιους Εθνικούς μας φορείς.


Εργαστήρια Προεπαγγελματικής και Επαγγελματικής Κατάρτισης

Τα τμήματα είναι τα εξής:


  • Αρτοσκευάσματα
  • Ζυμαρικά
  • Υφαντική-Ταπητουργία
  • Κεραμική
  • Γενική Χειροτεχνία
  • Κηποτεχνία
  • Πλυντήρια - σιδερωτήρια
  • Χάντρα και Βότανα
  • Σαπούνια

Αρτοσκευάσματα

Στο τμήμα παράγονται με αγνά υλικά πολλών ειδών αρτοσκευάσματα, αλλά τη δόξα του Τμήματος κλέβουν τα κουλουράκια, από τις πιο δημοφιλείς κατηγορίες προϊόντων του Κέντρου «Το Εργαστήρι». Αποτελούν ένα προϊόν «ταυτότητα» του Κέντρου και η φήμη του είναι διαχρονική. Οι ωφελούμενοι του τμήματος εκπαιδεύονται στη παραγωγή των συγκεκριμένου προϊόντος βάσει παραδοσιακής συνταγής της Κρήτης. Τα διάφορα είδη κουλουριών μας τα έχουν εμπιστευτεί τα καταστήματα της Εταιρείας ΠΛΑΙΣΙΟ ως συνοδευτικό κέρασμα του καφέ για το κοινό τους και οι μεγαλύτερες εμπορικές εταιρίες για τις επαγγελματικές συναντήσεις. Όλα τα προϊόντα του Τμήματος θα τα βρείτε στο e-shop και στο εκθετήριο του «Εργαστηρίου»

Ζυμαρικά

Οι ωφελούμενοι του τμήματος εκπαιδεύονται στην παραγωγή πεντανόστιμων, χειροποίητων παραδοσιακών ζυμαρικών όπως λαζάνια και χυλοπίτες με σιμιγδάλι φρέσκα αυγά και γάλα. . Όλα τα προϊόντα του Τμήματος θα τα βρείτε στο e-shop και στο εκθετήριο του «Εργαστηρίου»

Υφαντική-Ταπητουργία

Ένα εργαστήρι, όπου αναβιώνει η τέχνη του αργαλειού με δυνατότητα παραγωγής και διάθεσης στην αγορά των δυσεύρετων πλέον υφαντών σε ιδιαίτερα προνομιακές τιμές. Οι ωφελούμενοι εκπαιδεύονται και κατασκευάζουν υπό την καθοδήγηση της υπεύθυνου του τμήματος παραδοσιακά υφαντά, όπως της υψηλής αναγνώρισης κουρελούδες από «Το Εργαστήρι», αλλά και κιλίμια και τάπητες. Επίσης υφαντά λεπτής ύφανσης όπως κουρτίνες, σεμέν και τραπεζομάντηλα. Μην παραλείψετε να δείτε στο e-shop τη συλλογή λαμπερών χρωμάτων από χαλάκια για εξοχικά, μαξιλάρια και χαλιά για παιδικά δωμάτια πιο μοντέρνας αισθητικής. Δίνεται δυνατότητα ειδικής παραγγελίας διαστάσεων.

Κεραμική

Στον άρτια εξοπλισμένο χώρο εργαστηρίου κεραμικής που λειτουργεί στο Κέντρο συνδυάζεται η κατασκευή χειροποίητων κεραμικών αντικειμένων υπό την καθοδήγηση του υπεύθυνου του τμήματος, αλλά παροτρύνεται και η αυθόρμητη δημιουργία των ωφελούμενων και οι παρεκκλίσεις από το βασικό σχέδιο. Με σχέδια απλά, εναρμονισμένα με τη φυσική διάσταση της γήινης υπόστασης του υλικού, θα βρείτε διακοσμητικά αντικείμενα, βάζα και κουμπαράδες, διακοσμητικές μικρές φιγούρες κ.α. και όλα ιδιαίτερα, όπως εμείς. Όλα τα προϊόντα του Τμήματος θα τα βρείτε στο e-shop και στο εκθετήριο του «Εργαστηρίου»

Γενική Χειροτεχνία

Στο τμήμα οι ωφελούμενοι εκπαιδεύονται στην κατασκευή χειροποίητων εποχιακών και μη αντικειμένων. Στο τμήμα κατασκευάζονται διακοσμητικά αντικείμενα για παιδικό και εφηβικό δωμάτιο, όπως καθρέφτες, κορνίζες φωτογραφιών και φωτιστικά κομοδίνου, επίσης ξύλινοι δίσκοι με σχέδιο με την τεχνική του decoupage, όλα τα εποχιακά είδη (Χριστουγεννιάτικα, Πασχαλινά) και φυσικά οι ξεχωριστές μπομπονιέρες για γάμους και βαπτίσεις. Eπιτυχία του τμήματος αποτελεί η συνεργασία μας με το Μουσείο Μπενάκη όπου επιλέχτηκαν προϊόντα για τη συλλογή του μουσείου που διατίθεται στο εκθετήριο της Πειραιώς. Όλα τα προϊόντα του Τμήματος θα τα βρείτε στο e-shop και στο εκθετήριο του «Εργαστηρίου»

Κηποτεχνία

Η θετική επίδραση της ενασχόλησης των ατόμων με νοητική αναπηρία σε χώρους που σχετίζονται με υπαίθριες δραστηριότητες και το περιβάλλον, ως διαπίστωση που απορρέει από την πολύχρονη εμπειρία των στελεχών του Κέντρου ώθησε στη δημιουργία του Τμήματος Κηποτεχνίας. Στο σύγχρονων προδιαγραφών θερμοκήπιο 150 τετραγωνικών μέτρων που έχει κατασκευαστεί εντός των κτιριακών εγκαταστάσεων του Κέντρου εκπαιδεύονται καθημερινά οι ωφελούμενοι που πλαισιώνουν το συγκεκριμένο τμήμα. Υπό την εποπτεία ειδικού γεωπόνου, οι ωφελούμενοι έρχονται κοντά στη φύση, μαθαίνουν να καλλιεργούν και να φροντίζουν διάφορες ποικιλίες φυτών και οπωροκηπευτικών.

Πλυντήρια - Σιδερωτήρια

Στο τμήμα αυτό η ομάδα των ωφελούμενών μας εκπαιδεύεται στο πλύσιμο και το σιδέρωμα όλου του επαγγελματικού ρουχισμού που χρησιμοποιούν οι ωφελούμενοι του Κέντρου (φόρμες εργασίας ποδιές, πετσέτες, τραπεζομάντηλα κ.λπ.) κάνοντας χρήση του επαγγελματικού εξοπλισμού που διαθέτει ο χώρος.

Χάντρα και Βότανα

Στο συγκεκριμένο τμήμα οι ωφελούμενοι εκπαιδεύονται στην επεξεργασία αρωματικών βοτάνων τα οποία καλλιεργούνται από την ομάδα του τμήματος Κηποτεχνίας του Κέντρου. Παράλληλα, εκπαιδεύονται στη κατασκευή κοσμημάτων με βασικό υλικό τη χάντρα όπως βραχιόλια και κολιέ.

Σαπούνια

Οι ωφελούμενοι του συγκεκριμένου τμήματος, με την καθοδήγηση της εκπαιδεύτριάς τους, εκπαιδεύονται στην παραγωγή χειροποίητων αρωματικών και μη σαπουνιών. Η παραγωγή των σαπουνιών είναι μια πολύπλοκη διαδικασία με πολλά στάδια στα οποία οι ωφελούμενοι μας συμμετέχουν ανάλογα με το επίπεδο της λειτουργικότητάς τους και αναπτύσσοντας γενικές και ειδικές εργασιακές δεξιότητες.

Συνοδευτικές Υποστηρικτικές Υπηρεσίες


Παράλληλα στο «Εργαστήρι» παρέχονται πλειάδα συνοδευτικών υπηρεσιών στους ωφελούμενους. Πιο συγκεκριμένα παρέχονται:

  •   Εξέταση Νοητικού Δυναμικού από Ψυχολόγο
  •   Εκτίμηση λειτουργικότητας του ατόμου από Ψυχολόγο, Ειδικό Παιδαγωγό και Εργοθεραπευτή
  •   Ατομική ψυχοθεραπεία από Ψυχολόγο
  •   Ομαδική Συμβουλευτική από Ψυχολόγο
  •   Οικογενειακή Συμβουλευτική από Ψυχολόγο / Ψυχίατρο
  •   Κατ’ οίκον επισκέψεις από Κοινωνικό Λειτουργό
  •   Οικογενειακή και Ομαδική Συμβουλευτική γονέων από Ψυχολόγο / Ψυχίατρο ή/και Κοινωνικό Λειτουργό
  •   Ατομική Εργοθεραπευτική παρέμβαση από Εργοθεραπευτή
  •   Ομαδική Εργοθεραπευτική παρέμβαση από Εργοθεραπευτή
  •   Λογοθεραπευτική αξιολόγηση και παρέμβαση σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο
  •   Δραστηριότητες μουσικής και θεάτρου
  •   Υποστηριζόμενη εργασία
  •   Επαγγελματικός Προσανατολισμός των ωφελούμενων
  •   Προετοιμασία για την Υποστηριζόμενη Διαβίωση
  •   Εκπαίδευση των ωφελούμενων στις Α Βοήθειες
  •   Σεμινάρια σε γονείς και εργαζομένους του Κέντρου
  •   Διοργάνωση ψυχαγωγικών προγραμμάτων & εκπαιδευτικών επισκέψεων
  •   Μεταφορά με ιδιόκτητα λεωφορεία
  •   Ποικίλα προγράμματα ειδικής φυσικής αγωγής σε εσωτερικό και εξωτερικό χώρο
Back To Top