Menu

Το Εργαστήρι - Λίλιαν Βουδούρη

Το Εργαστήρι-Λίλιαν Βουδούρη

Το Κέντρο κοινωνικής φροντίδας «ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ - Λίλιαν Βουδούρη» παρέχει τις υπηρεσίες του σε 100 νέους και νέες με μέση και ελαφρά νοητική υστέρηση άνω των 17 ετών εδώ και 25 χρόνια. 

Το Κέντρο λειτουργεί καθημερινά από τις 08. 00 έως τις 16.00 στην περιοχή των Άνω Λιοσίων ως χώρος κατάρτισης και απασχόλησης. 

Παράλληλα ενισχύει κοινωνικά αποδεκτές συμπεριφορές, παρέχει ειδικές επαγγελματικές γνώσεις, και καλλιεργεί συνήθειες καθημερινής ζωής, (υγιεινή – καθαριότητα – αυτοεξυπηρέτηση κτλ.) και προετοιμάζει τους ωφελούμενους για ένα μέλλον με όσο το δυνατόν περισσότερη αυτονομία.

Επαγγελματική Κατάρτιση

Οι νέοι που απασχολούνται εδώ επωφελούνται από προγράμματα κατάρτισης τα οποία στοχεύουν στην ωρίμανσή τους σε ότι αφορά τις γενικές εργασιακές δεξιότητες όπως συνέπεια, σταθερότητα, συνεργασία στους εργασιακούς χώρους ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν σε μια πιθανή ένταξή τους σε θέση εργασίας.

Παράλληλα ακολουθούν συνοδευτικά προγράμματα τα οποία βοηθούν στην απόκτηση κοινωνικών δεξιοτήτων αυτοεκτίμησης, αυτοπεποίθησης, αυτοφροντίδας ώστε να ανεξαρτητοποιούνται κατά το δυνατόν από το στενό οικογενειακό περιβάλλον και να μπορούν να ανταποκριθούν καλύτερα στις κοινωνικές τους σχέσεις είτε αυτές είναι εργασιακές είτε ευρύτερα κοινωνικές.

Επίσης υλοποιούνται επιδοτούμενα προγράμματα επαγγελματικής προκατάρτισης και κατάρτισης που απευθύνονται σε νέους και νέες άνω των 17 ετών από όλο το Λεκανοπέδιο της Αττικής. Η υλοποίηση των προγραμμάτων κατάρτισης χρηματοδοτείται μέσα από πρωτοβουλίες και προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από τους αρμόδιους Εθνικούς μας φορείς.


Προστατευμένα Παραγωγικά Εργαστήρια

Τα τμήματα είναι τα εξής:

 1. Αρτοσκευασμάτων. Στο τμήμα παράγονται με αγνά υλικά πολλών ειδών αρτοσκευάσματα, αλλά τη δόξα του Τμήματος κλέβουν τα κουλουράκια, από τις πιο δημοφιλείς κατηγορίες προϊόντων του Κέντρου «Το Εργαστήρι». Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τα γνωστά πλέον κουλουράκια, βάσει παραδοσιακής συνταγής της Κρήτης, τα οποία θα τα βρείτε και σε καταστήματα των αλυσίδων Σκλαβενίτης και ΑΒ Βασιλόπουλος. Τα διάφορα είδη κουλουριών μας τα έχουν εμπιστευτεί τα καταστήματα της Εταιρείας ΠΛΑΙΣΙΟ ως συνοδευτικό κέρασμα του καφέ για το κοινό τους και οι μεγαλύτερες εμπορικές εταιρίες για τις επαγγελματικές συναντήσεις. Όλα τα προϊόντα του Τμήματος θα τα βρείτε στο e-shop και στο εκθετήριο του «Εργαστηρίου» 
 2. Ζυμαρικών. Το Τμήμα παράγει πεντανόστιμα, χειροποίητα παραδοσιακά ζυμαρικά όπως λαζανάκια και χυλοπίτες με σιμιγδάλι φρέσκα αυγά και γάλα. Τα προϊόντα αυτά μπορείτε να τα βρείτε στο εκθετήριο του εργαστηρίου, και να τα παραγγέλλεται τηλεφωνικά. 
 3.  Catering. Με αντικείμενο την παρασκευή και διάθεση συγκεκριμένων εδεσμάτων (βάσει καταλόγου) για οργανωμένο catering, αλλά και παραγγελιών για εποχιακά γλυκίσματα, όπως κουραμπιέδες, μελομακάρονα, δίπλες, βασιλόπιτες, τσουρέκια κ.α υπό την επίβλεψη ειδικού υπευθύνου. Όλα τα προϊόντα είναι φτιαγμένα με μεγάλη προσπάθεια και πολύ κέφι, και αυτό αντανακλάται στην εκλεκτή τους ποιότητα και στην καλαίσθητη παρουσίασή τους. Προμηθευτείτε τον κατάλογο του catering στο e-shop και επικοινωνήστε για περισσότερες πληροφορίες και παραγγελίες με τον κο Βασιλάκη (Τηλ. Επικοινωνίας: 210 248 4541 – 2, Fax: 210 248 4540, E-mail: ergastiri@ath.forthnet.gr) 
 4.  Υφαντικής-Ταπητουργίας. Ένα εργαστήρι, όπου αναβιώνει η τέχνη του αργαλειού με δυνατότητα παραγωγής και διάθεσης στην αγορά των δυσεύρετων πλέον υφαντών σε ιδιαίτερα προνομιακές τιμές. Οι νέοι εκπαιδεύονται και κατασκευάζουν υπό την καθοδήγηση του υπεύθυνου του τμήματος παραδοσιακά υφαντά, όπως της υψηλής αναγνώρισης κουρελούδες από «Το Εργαστήρι», αλλά και κιλίμια και τάπητες. Επίσης υφαντά λεπτής ύφανσης όπως κουρτίνες, σεμέν και τραπεζομάντηλα. Μην παραλείψετε να δείτε στο e-shop τη νέα συλλογή λαμπερών χρωμάτων για το 2012 από χαλάκια για εξοχικά, μαξιλάρια και χαλιά για παιδικά δωμάτια πιο μοντέρνας αισθητικής. Δίνεται δυνατότητα ειδικής παραγγελίας διαστάσεων. 
 5. Κεραμικής. Στον άρτια εξοπλισμένο χώρο εργαστηρίου κεραμικής που λειτουργεί στο Κέντρο συνδυάζεται η κατασκευή χειροποίητων κεραμικών αντικειμένων υπό την κατεύθυνση της υπεύθυνης του τμήματος, αλλά παροτρύνεται και η αυθόρμητη δημιουργία και οι παρεκκλίσεις από το βασικό σχέδιο. Με σχέδια απλά, εναρμονισμένα με τη φυσική διάσταση της γήινης υπόστασης του υλικού, θα βρείτε διακοσμητικά αντικείμενα, όπως μπωλ, βάζα και κουμπαράδες, διακοσμητικές μικρές φιγούρες και όλα ιδιαίτερα, όπως εμείς. 
 6.  Καλλιτεχνικής. Δημιουργίας & Βαφής Υφάσματος (Μπατίκ). Στο τμήμα κατασκευάζονται διακοσμητικά αντικείμενα για παιδικό και εφηβικό δωμάτιο, όπως καθρέφτες, κορνίζες φωτογραφιών και φωτιστικά κομοδίνου, επίσης βραχιολάκια, ξύλινοι δίσκοι με σχέδιο, όλα τα εποχιακά είδη (Χριστουγεννιάτικα, Πασχαλινά) και φυσικά οι ξεχωριστές μπομπονιέρες για γάμους και βαπτίσεις. Γίνεται κατάρτιση στην τέχνη της βαφής και της ζωγραφικής πάνω σε ύφασμα, και με διάφορες τεχνικές παράγονται μεταξωτά μαντήλια, διακοσμητικά μαξιλάρια μπατίκ, μπλούζες και παρεό καθώς και κάρτες για τις γιορτές των Χριστουγέννων.  Πρόσφατη επιτυχία του τμήματος, είναι η συνεργασία μας με το Μουσείο Μπενάκη όπου επιλέχτηκαν προϊόντα για τη συλλογή του μουσείου που διατίθεται στο εκθετήριο της Πειραιώς. Για περισσότερες λεπτομέρειες & ραντεβού σχετικά με τις μπομπονιέρες μπορείτε να επικοινωνείτε με την κ. Γιώτα Κατσίφα, στο τηλέφωνο 210 248 4541-2 καθημερινά 09.00 – 16.00. 
 7.  Εργασίες Φασόν. Το τμήμα αναλαμβάνει τη συναρμολόγηση απλών ηλεκτρικών κατασκευών, σιελαντλιών, εξαρτημάτων ποτιστικών συστημάτων κ.α. Επίσης, οι νέοι του Κέντρου έχουν τη δυνατότητα να απασχοληθούν και στους εξής Τομείς: 
 8.  Κυλικείο. Μια ομάδα νέων με πολύ κέφι εξυπηρετεί τα άτομα του Κέντρου, το προσωπικό και τους επισκέπτες του Εργαστηρίου, ετοιμάζοντας και προσφέροντας καφέδες, αναψυκτικά, τόστ, σάντουιτς κ.ά., ενώ παράλληλα η συγκεκριμένη απασχόληση, συνεισφέρει στην κοινωνικοποίηση τους και ενισχύεται η κατάρτιση τους σε τεχνικές εξυπηρέτησης. Η ίδια ομάδα φροντίζει καθημερινά για την προετοιμασία του υγιεινού δεκατιανού για όλους τους ωφελούμενους του κέντρου. 
 9. Τμήμα Κηπουρικής. Η θετική επίδραση της ενασχόλησης των ατόμων με νοητική υστέρηση σε χώρους που σχετίζονται με υπαίθριες δραστηριότητες, ως διαπίστωση που απορρέει από την πολύχρονη εμπειρία των στελεχών του Κέντρου ώθησε στη δημιουργία του Τμήματος Κηπουρικής. Στο σύγχρονων προδιαγραφών θερμοκήπιο 150 τετραγωνικών μέτρων που έχει κατασκευαστεί εντός των κτιριακών εγκαταστάσεων του Κέντρου απασχολούνται καθημερινά οι νέοι που πλαισιώνουν το συγκεκριμένο τμήμα. Υπό την εποπτεία ειδικού γεωπόνου, οι νέοι έρχονται κοντά στη φύση, μαθαίνουν να καλλιεργούν και να φροντίζουν διάφορες ποικιλίες φυτών και οπωροκηπευτικών. 
 10. Πλυντήρια σιδηρωτήρια. Στο τμήμα αυτό η ομάδα των νέων μας πλένει και σιδερώνει όλο τον επαγγελματικό ρουχισμό που χρησιμοποιούν οι απασχολούμενοι του Κέντρου (φόρμες εργασίας ποδιές, πετσέτες, τραπεζομάντηλα κ.λπ.) κάνοντας χρήση του επαγγελματικού εξοπλισμού που διαθέτει ο χώρος.

Συνοδευτικές Υποστηρικτικές Υπηρεσίες

 • Εξέταση Νοητικού Δυναμικού από Ψυχολόγο 
 • Εκτίμηση λειτουργικότητας του ατόμου από Ψυχολόγο, Ειδικό Παιδαγωγό και Εργοθεραπευτή 
 • Ατομική ψυχοθεραπεία από Ψυχολόγο 
 • Ομαδική Συμβουλευτική από Ψυχολόγο
 •  Οικογενειακή Συμβουλευτική από Ψυχολόγο / Ψυχίατρο
 •  Κατ’ οίκον επισκέψεις από Κοινωνικό Λειτουργό 
 • Οικογενειακή και Ομαδική Συμβουλευτική γονέων από Ψυχολόγο / Ψυχίατρο ή/και Κοινωνικό Λειτουργό 
 • Ατομική Εργοθεραπευτική παρέμβαση από Εργοθεραπευτή 
 • Ομαδική Εργοθεραπευτική παρέμβαση από Εργοθεραπευτή 
 • Αυτοεξυπηρέτηση, κυκλοφοριακή αγωγή, κοινωνική αγωγή 
 • Διαχείριση χρημάτων 
 • Συντήρηση σχολικών γνώσεων 
 • Επαγγελματικός Προσανατολισμός των νέων με αναπηρίες, εκπαίδευση των ατόμων σε εργασιακή συμπεριφορά 
 • Εργασιακή αξιολόγηση από Εργοθεραπευτή 
 • Εξεύρεση εργοδοτών - Τοποθέτηση σε εργασία 
 • Εκπαίδευση σε πραγματικές συνθήκες εργασίας από Εκπαιδευτή εργασίας 
 • Προετοιμασία για την Υποστηριζόμενη Ημιαυτόνομη Διαβίωση 
 • Ψυχοπαιδαγωγική στήριξη του ειδικού ατόμου στον χώρο εργασίας από Εκπαιδευτή εργασίας 
 • Σεμινάρια σε γονείς και εργαζομένους του Κέντρου Διοργάνωση ψυχαγωγικών προγραμμάτων & εκπαιδευτικών επισκέψεων, ώστε οι νέοι να μην υστερούν σε πολιτισμικά και πολιτιστικά ερεθίσματα 
 • Μεταφορά με σχολικά λεωφορεία
 • Προγράμματα ειδικής φυσικής αγωγής σε εσωτερικό και εξωτερικό χώρο 
 • Παροχή δεκατιανού
Background Color:
 
Background Pattern:
Reset