Menu

Το Κέντρο

ergastiri banner

Το Κέντρο

Το Κέντρο Παροχής Υπηρεσιών σε Άτομα με Αναπηρία το "Εργαστήρι - Λίλιαν Βουδούρη" δημιουργήθηκε από το Σύλλογο, το 1984. Προσφέρει υπηρεσίες σε άτομα με ελαφρά και μέση νοητική υστέρηση ηλικίας 18 ετών και άνω.
Επίτευγμα των τελευταίων χρόνων για το φορέα μας είναι η απόκτηση ιδιόκτητων κτιριακών εγκαταστάσεων στα Άνω Λιόσια. Καθοριστικό ρόλο στην κατασκευή της ιδιόκτητης στέγης μας έπαιξε η σημαντική δωρεά του Ιδρύματος "Λίλιαν Βουδούρη" και η σημαντική οικονομική, αλλά και ηθική στήριξη του Δήμου των Άνω Λιοσίων.
Από το 2003 η επωνυμία του Κέντρου τροποποιήθηκε ως "Το Εργαστήρι - Λίλιαν Βουδούρη" ως ελάχιστη ένδειξη ευγνωμοσύνης για την αμέριστη βοήθεια του Ιδρύματος "Λίλιαν Βουδούρη" στο φορέα μας.
Σήμερα το "Εργαστήρι - Λίλιαν Βουδούρη" στις ιδιόκτητες κτιριακές του εγκαταστάσεις, απασχολεί σε καθημερινή βάση 100 νέες και νέους με νοητική υστέρηση. Υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση του προσωπικού στους 11 τομείς των μονάδων προστατευμένης εργασίας (Αρτοσκευασμάτων, Ζυμαρικών, Συσκευασίας/ Τυποποίησης, Πλυντηρίων, Κηπουρικής, Υφαντικής/Ταπητουργίας,  Κεραμικής, Catering,  Μπατίκ,  Εποχικών Ειδών, Εργασιών Φασόν) οι νέοι μας παράγουν μια σειρά προϊόντων από κουλουράκια και ζυμαρικά μέχρι υφαντά, μπατίκ, κεραμικά και εποχιακά είδη, τα οποία διαθέτουν προς πώληση.
Στόχος είναι η δια βίου μάθηση και η επαγγελματική κατάρτιση με σκοπό την επαγγελματική και κοινωνική ένταξή τους στην ελεύθερη αγορά και την επαγγελματική απασχόληση των μη εντάξιμων ατόμων, στα πλαίσια των 11 μονάδων προστατευμένης εργασίας εντός των κτιριακών εγκαταστάσεων του Κέντρου. Επίσης η παροχή υποστηρικτικών συνοδευτικών υπηρεσιών, ψυχοκοινωνικού, ιατρικού, παιδαγωγικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα. 


ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΕΔΡΙΩΝ – ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Το κτίριο διαθέτει αίθουσα, χωρητικότητας 250 θέσεων ή 350 ορθίων ατόμων και φιλοδοξεί να φιλοξενήσει ποικίλες εκδηλώσεις, μορφωτικές, καλλιτεχνικές, επιστημονικές κ.ά. που μπορούν να διοργανώνονται από το "Εργαστήρι" ή και από άλλους φορείς.

ΙΑΤΡΕΙΟ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Στο Εργαστήρι λειτουργεί Ιατρείο Προληπτικής Οδοντιατρικής και Αγωγής Στοματικής Υγείας για Άτομα με Νοητική Υστέρηση.
Επιστημονικός Υπεύθυνος: Βασίλειος Μαργαρίτης, Διδάκτορας Οδοντιατρικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών
Σκοπός και παροχές του οδοντιατρείου: Το οδοντιατρείο φιλοδοξεί να παρέχει συντηρητικές και συγκεκριμένες επανορθωτικές οδοντιατρικές εργασίες (πχ αφαίρεση πλάκας και τρυγίας, θεραπεία χρόνιας ουλίτιδας, προληπτικές εμφράξεις οπών και σχισμών, μη χειρουργικές εξαγωγές), που κύριο στόχο έχουν την πρόληψη και θεραπεία αρχόμενων ή μέτριων οδοντιατρικών προβλημάτων. Επίσης, θα παρέχονται πρακτικές συμβουλές και οδηγίες (πχ μέσα στοματικής υγιεινής, διατροφή) τόσο στα άτομα με νοητική υστέρηση, όσο και στους κηδεμόνες τους, ώστε να αποκτήσουν τις απαιτούμενες γνώσεις και δεξιότητες για ένα υγιές χαμόγελο. Οι οδοντίατροι που θα συμμετέχουν είναι εθελοντές και όλες οι εργασίες θα είναι υπό την επίβλεψη του Εργαστηρίου Προληπτικής και Κοινωνικής Οδοντιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Επισημαίνεται πως πριν από οποιαδήποτε οδοντιατρική πράξη θα υπάρχει συγκατάθεση από τους κηδεμόνες των ατόμων με νοητική υστέρηση. Τονίζεται, επίσης, πως το «Ιατρείο Προληπτικής Οδοντιατρικής και Αγωγής Στοματικής Υγείας» θα λειτουργεί επικουρικά και παράλληλα με θεραπείες που πιθανώς κάποιο άτομο ήδη λαμβάνει ή θα λάβει σε ιδιώτη ή άλλο οδοντίατρο, για αυτό συστήνεται θερμά η μη διακοπή αυτών των θεραπειών.


ΣΤΕΓΕΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΗΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ

Στο «Εργαστήρι» λειτουργούν ήδη τρείς στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης στις οποίες διαμένουν 27 ενήλικες με νοητική υστέρηση υπό  την επίβλεψη ειδικών οικόσιτων φροντιστών και την υποστήριξη ειδικής επιστημονικής ομάδας. 


Background Color:
 
Background Pattern:
Reset